W filiżance, w kubku, w szklance… kawa bywa serwowana na wiele sposobów. Znacząco wpływa na to zarówno styl życia jaki prowadzimy, towarzyszący nam nastrój, jak również sytuacja, w której się znajdujemy czy nawet pora dnia. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że w świecie kawowego savoir vivre dobór odpowiedniego naczynia do podania kawy jest równie istotny, co dobór kieliszka do rodzaju alkoholu. Być może znajomość reguł pozwala na pełniejsze delektowanie się smakiem ulubionej kawy.

Porcelanowe filiżanki

Naczynie w którym podajemy kawę na gorąco powinno utrzymywać jej temperaturę przez co najmniej 15 minut. Dlatego tak dobrze smakuje kawa w filiżance z porcelany. Trudno mówić o jakichkolwiek jej wadach. Chyba jedynym znaczącym minusem jest kruchość przedmiotów z niej wytworzonych, jednakże na tle wielu zalet to drobnostka. Poza tym, gdy dbamy o porcelanowe naczynia potrafią one pełnić swoją funkcję przez bardzo długi czas – wiele z zabytkowych okazów przetrwało przecież nawet przez setki lat aż do dnia dzisiejszego. Jedną z zalet jest oczywiście atrakcyjny wygląd porcelanowych filiżanek, które nie tylko pełnia funkcję użytkową, ale również ozdobną. Porcelana jest idealna do serwowania gorącej kawy, ponieważ jest bardzo odporna na wysokie temperatury i potrafi utrzymać ciepło naparu. Sklep Cafe Silesia posiada w swojej ofercie eleganckie porcelanowe filiżanki i dzbanki z logiem długowiecznych włoskich palarni, które produkowane i brantowane są właśnie we Włoszech. Dla zainteresowanych dostępne są one na stronie https://www.cafesilesia.pl.

A gdy serwujemy kawę na zimno…

No właśnie – wówczas rezygnujemy z porcelany. Wykorzystujemy raczej naczynia szklane o różnych wielkościach i kształtach, które również dostępne są w ofercie sklepu Cafe Silesia. Kawę mrożoną podajemy głównie w wysokiej szklance, czasami ze słomką. Ale też ciepłą irish coffee podajemy najczęściej w dużym kielichu bądź w szklance na nóżce z uchem.

About the author

Cichy pisarz