Czekolada to prawdopodobnie jeden z ulubionych łakoci ludzi, zarówno dzieci i młodzieży, jak i dorosłych i seniorów. Mleczna, z nadzieniem toffi, malinami, truskawkami, ciasteczkami, gorzka, biała i wiele innych – każdy znajdzie tu coś specjalnie dla siebie. Czekolada poprawia nam humor, sprawia radość a kiedy dzielimy się nią z najbliższymi pozwala cieszyć się wspólnie spędzanymi chwilami.

Skład czekolady

W czekoladzie, a w szczególności czekoladzie gorzkiej znajduje się mnóstwo dobrych dla naszego organizmu składników, m.in.: żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek, magnez wzmacniający mięśnie, węglowodany dostarczające niezbędnej nam energii oraz niacyna uwalniającą zawartą w pokarmie energię. Co więcej w składzie naszego ulubionego przysmaku możemy dopatrzyć się również teobrominy stymulującej układ nerwowy i pobudzającej organizm, fenylotylaminy odpowiadającej za dobry nastrój oraz flawonoidów zatrzymujących proces uwalniania złego cholesterolu, podnoszących naszą odporność i regulujących skurcze mięśni .

Czekolada – nie tylko w tabliczce

Jako, że spożywanie czekolady tak doskonale wpływa na nasz organizm oraz wspomaga zdrowie i dobre samopoczucie warto zastanowić się czy możemy nasz deser nieco urozmaicić. Czekoladę można oczywiście przyrządzać na wiele sposób, pod warunkiem, że dysponować będziemy wysokiej jakości produktem, takim jak np. czekolada belgijskiej firmy Callebaut. Dlaczego? Callebaut jest jednym z niewielu producentów, którzy własnoręcznie selekcjonują, prażą i mielą ziarna kakao na niepowtarzalną w smaku miazgę kakaową. Z takiej czekolady możemy więc przygotować rozgrzewający napój na zimowe wieczory, polewę do ciast, tortów i deserów czy też nadzienie do ciasteczek i pralin.

Zobaczcie jakie dekoracje cukiernicze oferuje dla was sklep Savpol

About the author

Cichy pisarz