Jesteś wielbicielką delikatnych, subtelnych, a zarazem pobudzających kaw? Nie przepadasz za zbyt kwaskowatymi espresso o dużej zawartości kofeiny? Poszukujesz kompozycji o czekoladowych i orzechowych nutach smakowych? Pragniesz odnaleźć mieszankę, która sprawdzi się zarówno jako łagodna mała czarna jak i baza pod napoje mleczne? Przede wszystkim postaw na stuprocentowe arabiki, bez domieszki wyrazistej robusty, a także wybieraj ziarna tylko z najlepszych palarni.

Agust Natura Equa

Ziarna, z których produkowana jest kawa Agust Natura Equa pochodzą z niewielkich ekologicznych plantacji położonych w Ameryce Centralnej i Południowej, gdzie włoska palarnia wspiera sprawiedliwy handel i aktywizuje społeczności Trzeciego Świata. Mieszanka ta cechuje się łagodnym smakiem o wyczuwalnych czekoladowych nutach. Doskonale sprawdza się jako balsamiczne espresso, jak i aksamitne mleczne kompozycje. Natura Equa została odznaczona Złotym Medalem podczas International Coffee Tasting 2008 i 2010, a także otrzymała certyfikat Fair Trade.

Mokito Bianco

To kolejna włoska kawa tworzona z ziaren najlepszego pochodzenia. Mądry sposób palenia oraz umiejętny dobór proporcji poszczególnych arabik sprawia, że po zaparzeniu espresso Mokito Bianco wyróżnia się zarazem idealną intensywnością i delikatnością.

Etno Cafe Djimmah

Ziarna tej mieszanki pochodzą z zachodniej części Etiopii, prowincji Djimmah. W naparze wyczuć można wyraźną dzikość orzechów włoskich oraz głęboki czekoladowy smak, co czyni ten gatunek jednym z najbardziej charakterystycznych na świecie.

Meseta 100% Arabica

Ziarna tej kawy pochodzą wyłącznie ze zbioru arabik z brazylijskich plantacji z obszarów Cerrado, Mogiana i Sud de Minas. Kryje się w niej bogactwo słodyczy dojrzałych owoców cytrusowych, których smaku nie zakłóca nawet najlżejsza nuta goryczy.

Więcej informacji i pysznych kaw zaoferuje Ci sklep kawa ziarnista Cafe Silesia.

About the author

Cichy pisarz